Max Van den Bogaert
Dokter Max Van den Bogaert werd geboren op 1 juli 1977 te Wilrijk en woonde tot de leeftijd van 10 jaar in Aartselaar met zijn ouders Marc Van den Bogaert en Christiane Verrept en zijn twee jaar jongere zus Veerle Van den Bogaert. De kleuterklas en lagere school werden afgewerkt in de Vrije Lagere Basisschool te Rumst. In 1986 verhuisde het gezin naar de Veerstraat 98 te Rumst. De humaniora (Latijn-Wiskunde) volbracht Max in het Scheppersinstituut te Mechelen.
Aangezien reeds op 16 jarige leeftijd gewag werd gemaakt van de wens om later ooit Orthopedist te worden, koos Max voor de universitaire opleiding “Geneeskunde” aan het toenmalige RUCA te Wilrijk, voor wat betreft de eerste 3 kandidatuur jaren, en het toenmalige UIA te Wilrijk, voor wat betreft de laatste 4 arts jaren, momenteel beter gekend als en onder één noemer geplaatst: Universiteit Antwerpen (UA).
Max Van den Bogaert studeerde met onderscheiding af aan de Universiteit Antwerpen als arts in 2004 en promoveerde als Orthopedisch chirurg aan diezelfde Universiteit Antwerpen in 2010.
Hij genoot zijn 6-jarige opleiding (als assistent) tot chirurg in volgende ziekenhuizen: gedurende 3 jaar AZ Monica te Deurne, 1 jaar ZNA Stuivenberg te Antwerpen, 1 jaar UZ Pellenberg te Leuven en tot slot 1 jaar UZA te Edegem.
Hij is van 1 oktober 2010 tot en met 31 maart 2021 tewerkgesteld geweest als Orthopedisch chirurg in ZNA Stuivenberg te Antwerpen en ZNA Sint-Erasmus te Borgerhout.
Op 1 april 2021 maakte Max de overstap naar GZA : GZA Sint-Augustinus te Wilrijk, GZA Sint-Vincentius te Antwerpen en GZA Sint-Jozef te Mortsel.
Max is nog 1 dag per week (donderdag) werkzaam als consulent in ZNA Stuivenberg te Antwerpen en dit specifiek voor voet- en enkelpathologie.
Binnen de Orthopedische Heelkunde houdt hij zich vooral bezig met knie-, voet- en enkelproblematiek, Traumatologie en sportletsels.
Voor wat betreft de traumatologie volgde Max reeds verscheidene cursussen in binnen- en buitenland. Zo bekwaamde hij zich in het gebruik van het Taylor Spatial Frame (TSF) te Wenen in 2009. Dit is een speciaal frame dat aangelegd wordt rond het lidmaat van een patiënt om bepaalde types van fracturen te reduceren en fixeren. Dit frame kan ook gebruikt worden om correcties uit te voeren van beenderen dewelke misgroeid of verkort zijn na een doorgemaakte fractuur of correcties uit te voeren van congenitale (aangeboren) misvormingen. De navigatie van deze correcties is volledig software (computer-) gestuurd.
De voetproblematiek omvat de behandeling van hallux valgus, hallux rigidus, hamertenen, metatarsalgie en tal van andere afwijkingen ter hoogte van de voet. Aangaande de heelkundige behandeling van de hallux valgus en hamertenen, bracht dr. Van den Bogaert begin 2014 een bezoek aan de Franse Orthopedisch chirurg dr. Coillard te Lyon om zich verder te bekwamen in de minimaal invasieve chirurgische behandeling van dit probleem. Met andere woorden, een hallux valgus afwijking trachten te corrigeren met een zo klein mogelijke incisie. Verder werd en wordt nog steeds gebruik gemaakt van internationale cursussen en symposia om zich hierin verder te bekwamen en up-to-date te blijven betreffende de huidige behandelingsmodaliteiten.
De behandeling van enkelproblemen behelst het heelkundig herstel van ligamentaire lestels, de arthroscopische behandeling van kraakbeenletsels ter hoogte van de enkel en de heelkundige behandeling van arthrose ter hoogte van de achtervoet (hiel) en enkel (Triple-arthrodese, subtalaire arthrodese, enkelprothese…), indien conservatieve behandeling heeft gefaald. Voor wat betreft de arthroscopie van de enkel (kijkoperatie), werden eveneens talrijke internationale symposia en instructional courses gevolgd in binnen- en buitenland om zich hierin verder te bekwamen. Zo leerde dr. Van den Bogaert de knepen van het vak op het gebied van enkelarthroscopie bij de wereldvermaarde professor dr. Niek van Dijk in het AMC te Amsterdam.
Ook voor wat de knie betreft, bekwaamde hij zich tijdens zijn opleiding in de verschillende arthroscopische en open behandelingsmogelijkheden van knieletsels, zoals daar zijn: meniscus letsels, voorste en achterste kruisbandletsels, kraakbeenletsels, patella-instabiliteit en Totale KnieProthese (TKP). Hierbij genoot dr. Van den Bogaert het voorrecht om, tijdens z’n 6 jaar durende opleiding, de knepen van het vak “onder de knie” te krijgen bij de meest vooraanstaande Belgische kniespecialisten (onder meer dr. Koen Lagae, dr. Geert Declercq, dr. Geert Peersman, prof. dr. Johan Bellemans…).
Interessant om te vermelden is het feit dat patiënten die een totale heupprothese of totale knieprothese ondergaan in een GZA-ziekenhuis, onderworpen worden aan een specifiek revalidatieschema, wat maakt dat zij reeds de dag na de ingreep in staat zijn om verantwoord, comfortabel op gebied van pijn, en in uitstekende coditie het ziekenhuis te verlaten. Om dit in oorsprong Deens principe, “Fast Track” genaamd, te kunnen implementeren in ons ziekenhuis, brachten wij hiervoor een werkbezoek aan het ‘Hvidovre Hospital’ te Kopenhagen, alwaar deze “Fast Track” procedure reeds enkele jaren met succes wordt toegepast. Gezien het multidisciplinaire karakter van deze procedure, werden wij als dienst Orthopedie tijdens dit werkbezoek vergezeld door enkele verpleegkundigen, kinesitherapeuten en anesthesisten van ons ziekenhuis. Allen mochten wij vaststellen dat deze “Fast Track” procedure écht werkt.
Hoewel initieel zeer voorbarig en de toepassing van deze “Fast Track” procedure binnen ons ziekenhuis nog in z’n kinderschoenen stond, zien wij 8 jaar later zeer positieve resultaten hiervan bij patiënten die een totale heup- of knievervangende ingreep ondergingen. Gemiddeld vertoeft een patiënt 3 dagen in het ziekenhuis na een TKP of THP.
Uiteraard is het steeds onze betrachting om orthopedische problemen op een conservatieve wijze te behandelen en verhelpen. Met andere woorden, er zal steeds getracht worden om het orthopedisch probleem op te lossen zonder heelkundig in te grijpen, en een uitkomst te bieden met medicatie, kinesitherapie, infiltraties, steunzolen, braces etc. Indien deze conservatieve behandelwijze faalt, of indien reeds bij aanvang van het probleem er zekerheid bestaat dat het probleem niet zal opgelost raken met een conservatieve therapie, kan een operatie overwogen worden indien de indicaties hiervoor aanwezig zijn.
Dr. Van den Bogaert is verder ook lid van de Belgische Vereniging voor Orthopedie en Traumatologie (B.V.O.T.), de Belgian Foot and Ankle Society (BFAS) en van de Belgian Knee Society (B.K.S.). Omdat voetbal van kleinsaf al een passie was en nog steeds is, probeert hij de conditie, naast recreatief voetbal, nog op peil te houden met tennis en fietsen.
Als dokter is hij ook heel nauw betrokken bij de behandeling van sportletsels bij sporters uit het basketbal : BBC Oxaco heren en Kangoeroes Basket Mechelen heren en dames.
Dr. Van den Bogaert woont momenteel samen met z’n vrouw An Van Dessel en hun drie dochtertjes Amélie, Aline & Juliette in Rumst, nabij “de praktijk”.